FAQs

Οι πιο συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Το ενεργειακό τζάκι, είναι ένα σύγχρονο τζάκι κλειστού τύπου, το οποίο έχει πιστοποιημένα υψηλή απόδοση καύσης, και κατά συνέπεια χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, δηλαδή καυσόξυλων.

Στα συνήθη τζάκια ανοιχτού τυπου, που υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια, η καύση του ξύλου είναι ατελής, έχοντας βαθμό απόδοσης που συνήθως προσεγγίζει το 20%. Κατά συνέπεια ένα πολύ μεγάλο μέρος από τη θερμότητα που θα μπορούσε να αποδώσει η καύσιμη ύλη μας, μένει αναξιοποίητη. Αντίθετα, στα πιο σύγχρονα και ποιοτικά ενεργειακά τζάκια, ο βαθμός απόδοσης της καύσης φτάνει ή και υπερβαίνει το 75%, που σημαίνει πως από την καύσιμη ύλη μας, δηλαδή το ξύλο, λαμβάνουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ενέργειας που μπορεί να αποδώσει, ως θερμότητα στον χώρο μας, και μένει αναξιοποίητο ένα πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με ένα τζάκι παλαιού τύπου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το ενεργειακό τζάκι, μπορεί να ζεστάνει πολύ αποτελεσματικότερα τον χώρο μας, με σημαντικότατη οικονομία καυσίμου. Αν συνυπολογίσετε μάλιστα πως η καύσιμη ύλη που δέχονται τα ενεργειακά τζάκια (όπως για παράδειγμα τα καυσόξυλα), είναι ήδη πολύ οικονομική σε σχέση με άλλα καύσιμα όπως το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, ή με το ρεύμα που καταναλώνουν κάποιες συσκευές θέρμανσης, καταλαβαίνετε πως ένα ποιοτικό ενεργειακό τζάκι, αποτελεί μια εξαιρετική λύση θέρμανσης συνδυάζοντας ζεστασιά, θαλπωρή και οικονομία.

Υπάρχουν πολλές οικογένειες που έχουν στο σπίτι τους ένα ανοιχτό τζάκι, και αναρωτιούνται ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ενός απλού και ενός ενεργειακού τζακιού.

Η πιο γνωστή και προφανής διαφορά, είναι πως ένα τυπικό ανοιχτό τζάκι έχει απόδοση που δύσκολα υπερβαίνει το 20%, ενώ ένα σύγχρονο ενεργειακό τζάκι, μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 80% σε απόδοση. Αυτό σημαίνει πως το ενεργειακό τζάκι μπορεί να θερμάνει πολύ αποτελεσματικότερα έναν ή περισσότερους χώρους, με εντυπωσιακή οικονομία καυσίμου.

Το ενεργειακό τζάκι άλλωστε, ανάβει πιο εύκολα, και η καύση του μπορεί να διαμορφωθεί με ειδικούς ρυθμιστές που διαθέτει, στοιχεία και διευκολύνσεις που δεν μπορεί να έχει κανείς με ένα παραδοσιακό ανοιχτό τζάκι.

Τα ενεργειακά τζάκια θερμαίνουν το χώρο με πολλαπλούς τρόπους, όχι μόνο μέσω ακτινοβολίας, όπως κάνουν τα απλά παραδοσιακά τζάκια. Μπορούν ανάλογα με τον τύπο τους, να αποδώσουν ζεστό αέρα στο χώρο, με φυσική ή ελεγχόμενη με μοτέρ κυκλοφορία, ή να ζεστάνουν τα σώματα καλοριφέρ, αποδίδοντας θερμότητα σε πολλαπλούς χώρους, αλλά και ζεστό νερό χρήσης με την αντίστοιχη εγκατάσταση.

Επίσης, τα ενεργειακά τζάκια, ως τζάκια κλειστού τύπου, είναι απολύτως ασφαλή κατά τη λειτουργία τους, καθώς δεν πρόκειται να ξεπηδήσουν σπίθες ή εύφλεκτα υλικά από αυτά προς το χώρο του σπιτιού. Αντίθετα ένα ανοιχτό τζάκι, αποτελεί εστία κινδύνου καθώς αρκεί μία σπίθα για να δημιουργηθούν σοβαρότατα προβλήματα, σε ένα τζάκι που μένει αναμμένο χωρίς επίβλεψη.

Σε ένα τυπικό, χτιστό τζάκι, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος καπνίσματος, ανάλογα με τη φορά και την πίεση του αέρα, ενώ το ενεργειακό τζάκι ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες, δεν πρόκειται να καπνίσει ποτέ. Παράλληλα, ένα απλό ανοιχτό τζάκι, αποτελεί και στοιχείο που συμβάλει στην απώλεια θερμού αέρα μέσω της καμινάδας. Αυτό το πρόβλημα, δεν υφίσταται στα ενεργειακά τζάκια.

Μία ακόμη σημαντική διαφορά μεταξύ των απλών και των ενεργειακών τζακιών, είναι πως τα ανοιχτά τζάκια, με την ατελή καύση που κάνουν, δημιουργούν με κάθε χρήση τους, στρώματα αιθάλης στην καμινάδα, τα οποία επιδεινώνουν τη λειτουργία τους, αυξάνουν τα μικροσωματίδια στο εσωτερικό του σπιτιού, και επιβάλλουν το συχνό καθαρισμό της καπνοδόχου. Αντίθετα τα ενεργειακά τζάκια, έχοντας σαφώς υψηλότερη απόδοση, αφήνουν πολύ λιγότερα υποπροϊόντα καύσης, και αυτά δεν εισέρχονται στην κατοικία μας, καθώς η πόρτα τους σφραγίζει ερμητικά και διατηρεί τον αέρα του σπιτιού μας καθαρό και υγιεινό.

Μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις στην αγορά τζακιού, είναι αν μπορεί ένα ανοιχτό, χτιστό τζάκι να μετατραπεί σε ενεργειακό. Το ερώτημα αυτό βασανίζει μεγάλο μέρος του κοινού, καθώς πολλές οικογένειες έχουν στο σπίτι τους ένα παλαιού τύπου, ανοιχτό τζάκι με πυρότουβλα, και θα ήθελαν χωρίς μεγάλη ταλαιπωρία να κάνουν τη μετατροπή σε ενεργειακό τζάκι. Μια τέτοια προοπτική είναι εξαιρετικά θετική, γιατί τα ενεργειακά τζάκια είναι σαφώς πιο αποδοτικά από τα παραδοσιακά, ανοιχτά τζάκια, καθώς έχουν τη δυνατότητα να ζεστάνουν πολύ πιο αποτελεσματικά έναν χώρο, με λιγότερα καυσόξυλα και με απόλυτη ασφάλεια.

Ευτυχώς για το καταναλωτικό κοινό, η απάντηση στο ερώτημα είναι θετική. Υπάρχουν κατάλληλοι τύποι προϊόντων που επιτρέπουν τη μετατροπή του απλού τζακιού σε ενεργειακό. Τα προϊόντα αυτά ονομάζονται ένθετες εστίες, ή συχνά μπορεί να τα ακούσετε στην αγορά να αναφέρονται ως τζάκια κασέτες. Πρόκειται για ειδικού τύπου εστίες, που μπορούν να ενταχθούν στο χώρο του παλαιού τζακιού, και να το μετατρέψουν σε ενεργειακό, με τη μικρότερη δυνατή ενόχληση, και με περιορισμένο κόστος. Αυτό το κόστος άλλωστε μέσα από τη χρήση του ενεργειακού τζακιού και την οικονομία που αυτό προσφέρει, θα το εξοικονομήσει η οικογένεια μετά από λίγο καιρό, καθώς θα απολαμβάνει περισσότερη ζέστη με πολύ λιγότερα καυσόξυλα, και με την ασφάλεια που προσφέρει ένα σύγχρονο, πιστοποιημένο τζάκι κλειστού τύπου.

I am item content. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adip

Στην αγορά των τζακιών θα συναντήσετε συχνά προϊόντα που είτε δεν έχουν οποιαδήποτε πιστοποίηση, είτε φέρουν κάποιες υποτυπώδεις πιστοποιήσεις από πηγές χαμηλού κύρους. Άλλες φορές θα πετύχετε προϊόντα, των οποίων οι εγγυήσεις, δεν είναι εργοστασιακές, αλλά μοιάζουν περισσότερο με υποσχέσεις των μεταπωλητών, γεμάτες εξαιρέσεις και ψιλά γράμματα.

Για να εξασφαλίσετε πως το νέο σας τζάκι, ή η νέα σας σόμπα, θα λειτουργεί σωστά και αποδοτικά για καιρό, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα προϊόν με ελεγμένη ποιότητα, συγκεκριμένες προδιαγραφές, και το οποίο θα συνοδεύεται από εργοστασιακή εγγύση ενός σοβαρού ομίλου με καλό όνομα και μακροχρόνια παρουσία στο χώρο.

Από την πλευρά μας, στον Όμιλο Φράγκου, φροντίζουμε να συνεργαζόμαστε με τους σημαντικότερους κατασκευαστές στο χώρο του σύγχρονου τζακιού, ώστε να μπορούμε να διαθέσουμε στο κοινό, προϊόντα αξιόπιστα, αποδοτικά, και εγγυημένα.

Τα τζάκια που θα βρείτε στη γκάμα μας, φέρουν τις περισσότερες Ευρωπαϊκές πιστοποίησεις της αγοράς, από επώνυμα εγκεκριμένα Ευρωπαϊκά Ινστιτούτα όπως din+, flame verte, BBC, eco label, energ A και είναι εναρμονισμένα με την ευρωπαϊκή οδηγία EN 13229. Δεν είναι τυχαίο που συνοδεύονται από τις πλέον μακροχρόνιες εργοστασιακές εγγυήσεις  της αγοράς, φτάνοντας μέχρι και τα 12 χρόνια, χωρίς εξαιρέσεις στο βασικό προϊόν και ψιλά γράμματα. Έτσι τα προϊόντα του Ομίλου Φράγκου τα απολαμβάνετε για καιρό, χωρίς ανησυχία για την αποδοτικότητα, την υποστήριξη και την εγγύηση που τα συνοδεύει.

Αν έχετε μπει στη διαδικασία, να κάνετε έρευνα αγοράς για να αποκτήσετε ένα σύγχρονο τζάκι που θα καλύπτει τις ανάγκες σας, τότε ίσως να προσέξατε πως κυκλοφορούν πολλά προϊόντα, σε μια μεγάλη κλίμακα τιμών, που συχνά μπαίνουν όλα σε μια μεγάλη κατηγορία όπως για παράδειγμα αυτή των ενεργειακών τζακιών. Έτσι είναι εύλογο να δημιουργούνται απορίες, καθώς μέσα σε αυτό το πλήθος των προϊόντων, δεν είναι εύκολο να διακρίνει κανείς ποια προϊόντα είναι πράγματι ποιοτικά και ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να προσέξει ο αγοραστής.

Σε έναν χώρο που οι τεχνικές προδιαγραφές των προϊόντων δεν μπορούν να ελεγχθούν εύκολα από τον καταναλωτή, ο πιο δόκιμος τρόπος για να κρίνετε την ποιότητα και την αποδοτικότητα ενός προϊόντος, είναι να ελέγξετε τις πιστοποιήσεις που το συνοδεύουν.