Τι είναι το ενεργειακό τζάκι;

Ενεργειακό τζάκι

Τί είναι:

Το ενεργειακό τζάκι, είναι ένα σύγχρονο τζάκι κλειστού τύπου, το οποίο έχει πιστοποιημένα υψηλή απόδοση καύσης, και κατά συνέπεια χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, δηλαδή καυσόξυλων.

Στα συνήθη τζάκια ανοιχτού τυπου, που υπάρχουν στα περισσότερα σπίτια, η καύση του ξύλου είναι ατελής, έχοντας βαθμό απόδοσης που συνήθως προσεγγίζει το 20%. Κατά συνέπεια ένα πολύ μεγάλο μέρος από τη θερμότητα που θα μπορούσε να αποδώσει η καύσιμη ύλη μας, μένει αναξιοποίητη. Αντίθετα, στα πιο σύγχρονα και ποιοτικά ενεργειακά τζάκια, ο βαθμός απόδοσης της καύσης φτάνει ή και υπερβαίνει το 75%, που σημαίνει πως από την καύσιμη ύλη μας, δηλαδή το ξύλο, λαμβάνουμε ένα πολύ μεγάλο μέρος της ενέργειας που μπορεί να αποδώσει, ως θερμότητα στον χώρο μας, και μένει αναξιοποίητο ένα πολύ μικρότερο ποσοστό σε σχέση με ένα τζάκι παλαιού τύπου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το ενεργειακό τζάκι, μπορεί να ζεστάνει πολύ αποτελεσματικότερα τον χώρο μας, με σημαντικότατη οικονομία καυσίμου. Αν συνυπολογίσετε μάλιστα πως η καύσιμη ύλη που δέχονται τα ενεργειακά τζάκια (όπως για παράδειγμα τα καυσόξυλα), είναι ήδη πολύ οικονομική σε σχέση με άλλα καύσιμα όπως το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, ή με το ρεύμα που καταναλώνουν κάποιες συσκευές θέρμανσης, καταλαβαίνετε πως ένα ποιοτικό ενεργειακό τζάκι, αποτελεί μια εξαιρετική λύση θέρμανσης συνδυάζοντας ζεστασιά, θαλπωρή και οικονομί